Indie dla szefów kuchni - szlakiem smaków i przypraw

Lekcje kulinarne, Plantacje przypraw, Lokalne targi

Długość: 11 dni, 10 nocy
Wyżywienie: FB
Cena: od ok. 7 800 PLN / OS / grupa 20-30 osób
Wylot: Warszawa, Kraków, Katowice

Indie… kraj ten zachwyca bogactwem kultur i majestatyczną architekturą, oszałamia kolorami, zgiełkiem i różnorodnością. Warto tego doświadczyć.

Kuchnia indyjska to jeden z głównych powodów, dla których warto odwiedzić ten kraj. Obowiązkowo spróbować trzeba m.in.: ćaju – słodkiej herbaty z mlekiem i przyprawami. Serwowana jest zarówno w restauracjach, jak i ulicznych stoiskach. Lassi – napój na bazie jogurtu dostępnego zarówno w tradycyjnej, słonej wersji, jak i słodkiej oraz z dodatkami różnych owoców. Prym wśród przekąsek wiedzie samosa – rodzaj smażonego pierożka z nadzieniem z ziemniaków i cebuli. Z pewnością natkniemy się też na ulicznych sprzedawców pakory – warzyw smażonych w gęstym cieście. Na południu popularne są także vada, smażone wytrawne kulki. Ten wyjazd pozwoli Wam poznać wszystkie smaki Indii. Od wizyty na lokalnych targach po zwiedzanie plantacji przypraw.

Dzięki lekcjom kulinarnym będziemy mieli okazję sami nauczyć się przygotowywać indyjskie przysmaki.

  • Zwiedzanie / Intensywność 75% 75%
  • Wypoczynek / Relaks 25% 25%
  • Przejazdy autokarem 50% 50%
  • Team Building 60% 60%

„Przedstawiciele firmy wskazali nam najbardziej atrakcyjne miejsca na organizację wyprawy, dostosowali ofertę do naszych potrzeb, a na miejscu wzorowo opiekowali się uczestnikami wyjazdu, wykazując się godną podziwu elastycznością i znajomością obyczajowości i kultury  mieszkańców danych krajów”

Firma z branży kosmetycznej (rekomendacja do wglądu przy przedstawieniu oferty)

Czym zaskoczysz?

1. Plantacja przypraw

Indie to istny raj, jeśli chodzi o aromatyczne przyprawy, takie jak kardamon czy pieprz. Wszystko zaczyna się w Górach Kardamonowych i plantacje przypraw, które znajdują się kilka godzin drogi za Munnarem. To stamtąd pochodzą niezwykle aromatyczne kardamon oraz pieprz. Wszystkie okazy można podziwiać w Spice Walk – ogrodzie, który jest częścią wielkiej plantacji kawy, pieprzu i kardamonu. Rośliny nie są eksponatami w przyprawowym muzeum, ale są tam uprawiane. Plantacja kardamonu przypomina nieco bambusowy gaj, pieprz zwinnie oplata potężne pnie drzew, a kawowe krzewy potrafią wzrostem dorównać człowiekowi!

2. Lekcje kulinarne

To doskonała okazja, aby:

  • Nauczyć się gotować pyszny posiłek Keralan z lokalnymi liderami
  • Odkryć najlepszy sposób robienia okrągłych indyjskich chlebów
  • Dowiedzieć się o historii i tradycjach kulinarnych Keralanu
  • Cieszyć się posiłkiem, który ugotowałeś wraz z innymi podróżnikami

3. Kultura indyjska

Niewiele jest krajów na świecie o podobnym bogactwie kulturowym co Indie. To prawdziwa mieszanka rozmaitych ludów, kultur, języków i religii. Uderzająca wielość doktryn, bogów, rytuałów. Program wycieczki pozwoli tę kulturę odkryć na każdym polu.

Przeloty

Wyloty do Indii proponujemy z Warszawy, Krakowa lub Katowic. Korzystamy przede wszystkim z renomowanych linii lotniczych opierając podróże na przelotach bezpośrednich (jeśli jest to możliwe). Latamy na lotnisko międzynarodowe w Delhi.

Hotele

Domyślnie opieramy się na hotelach 3* lub 4* w Delhi, w dobrej lokalizacji.

Komunikacja

Uczestnicy podróży otrzymują pakiety podróżne z pełną informacją o podróży, z biletami lotniczymi oraz z polisą ubezpieczeniową. Przed, w trakcie i po wyjeździe kontaktujemy się wysyłając smsy, a wszystkie podstawowe informacje znajdują się na dedykowanej stronie podróży, do której dostęp gwarantujemy od 60 dni przed podróżą.